Duitse rechter verbiedt verkoop Galaxy Tab wel

De verkoop in Duitsland van de Galaxy Tab van Samsung is door een rechter in Düsseldorf verboden. Volgens de rechter heeft Samsung met zijn tabletcomputer inbreuk gemaakt op patenten van concurrent Apple, die de rechtzaak had aangespannen. Dat melden Duitse media. Woensdag verbood een Nederlandse rechter alleen de verkoop van telefoons van Samsung.

De Duitse rechter ging niet mee in de redenering van Samsung dat er al voor de iPad van Apple tabletcomputers hebben bestaan. Samsung had een afbeelding uit de film 2001: A Space Odessey ingebracht om dit argument kracht bij te zetten. In die film uit 1968 zijn al tabletvormige computers te zien.

De Duitse rechtbank vond dat Samsung bij het ontwerpen van zijn tabletcomputer te slaafs heeft gekeken naar de iPad. De verkoop van de Galaxy Tab is daarom verboden in Duitsland.

In afwachting van de uitspraak had de Duitse rechtbank begin augustus de verkoop van de tablet van Samsung in de gehele Europese Unie verboden. Vanwege twijfels over de rechtsgeldigheid van een verbod in de gehele EU heeft de rechter nu alleen een verbod uitgesproken over Duitsland. In Nederland mocht de Galaxy Tab wel verkocht worden, omdat hier een aparte rechtzaak liep. Sinds dinsdag is de tablet hier te koop.

Het verbod is een nieuwe tegenslag voor de Koreaanse fabrikant. Gisteren bepaalde een Nederlandse rechter dat de smartphones Galaxy S, SII en Ace uit de handel moeten worden genomen vanwege het kopiëren van de manier van scrollen van Apple. Volgens experts kan Samsung dit Nederlandse verbod, dat in zou moeten gaan op 13 oktober, gemakkelijk ontwijken door een softwareupdate door te voeren. De verkoop van de tablet is in Nederland niet verboden.

Update 18.58 uur
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal de Duitse rechtbank pas op 9 september uitspraak doen over deze zaak. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft aangegeven dat de uitspraak zo snel mogelijk moet komen. Dus eerder dan de aangegeven datum van 9 september is wat Samsung betreft totaal geen probleem.


Duitse rechter verbiedt verkoop Galaxy Tab wel (Foto: Novum)