Fotograaf bij Utrechtse roltrap opgepakt

Een 26-jarige man uit Utrecht die mensen op de roltrap van het Jaarbeursplein in Utrecht aan het fotograferen was, is woensdag opgepakt. De man die weigerde zich te legitimeren, is meegenomen naar een politiebureau en heeft daar anderhalf uur vastgezeten, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het KLPD stelt dat de man zich hinderlijk opstelde toen hij de foto's nam. Op grond van de wet personenvervoer werd hem om een legitimatiebewijs gevraagd, dat wenste hij niet te overhandigen, waarna hij werd aangehouden. Uiteindelijk kon hij met een bekeuring op zak weer gaan nadat zijn identiteit was vastgesteld.

Een station is een veiligheidsrisicogebied, aldus het KLPD. "Als mensen foto's maken zonder daarvoor een verklaring te hebben en opvliegerig reageren is het vorderen van een identiteitsbewijs gerechtvaardigd", stelt het korps.

Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) kondigt aan Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. "Het lijkt me dat onze agenten belangrijker werk te verrichten hebben." Daarbij komt het volgens hem vaker voor dat de politie en fotografen of journalisten met elkaar botsen.


Schokkerig live filmpje van de actie.
(met dank aan RolStaart-Beer)