Wilders spreekt met Helmonders over straatterreur

Geert Wilders heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan Helmond. De PVV-leider sprak daar met bewoners die te lijden hebben onder de overlast van Marokkaanse jongeren. Ook burgemeester Fons Jacobs (CDA) schoof aan bij het gesprek.

Wilders arriveerde in een gepantserde BMW in Helmond. Hij voerde gesprekken in De Fonkel, een wijkcentrum en brede school aan de Prins Karelstraat. Daar sprak hij met hulpverleners, andere professionals, mensen uit de buurt en burgemeester Fons Jacobs. De bijeenkomst in het wijkhuis was alleen toegankelijk voor acht genodigden. Buiten stonden ongeveer 200 Helmonders die ook met de politicus hadden willen praten.

Aanleiding voor Wilders bezoek was een verslag van Arnold Karskens in De Pers. De oorlogsverslaggever sprak met verschillende omwonenden over intimidatie en terreur van Marokkaanse jeugd. Ze gaven aan het heft in eigen hand te willen nemen en een eigen knokploeg op te gaan richten omdat de politie niets zou doen.

Op het moment dat Wilders het pand verliet, verlieten leerlingen gelijktijdig de naastgelegen school, juist toen Wilders zijn gesprekken met bewoners en hulpverleners uit de wijk Binnenstad-Oost had beëindigd en de pers te woord stond. Zij trakteerden Wilders op een luid boegeroep.

De PVV-leider zei dat 'het tuig' moet worden aangepakt, daarmee doelde hij op iedereen die overlast veroorzaakt. Hij pleite voor meer politie op straat en meer politie in de avonduren. Wilders wil dat de politie de harde kern overlastgevers aanpakt en in de gevangenis zet. Maar hij zei ook dat hij verwacht van de ouders van de  jongeren dat zij hun verantwoordelijkheid nemen.

Burgemeester Jacobs beaamde dat er problemen zijn in de wijk, en refereerde naar zijn eigen jeugd: "Wij hebben toen we jong waren ook fouten gemaakt. Ik heb ook wel eens een ruitje ingeschopt of een auto-antenne afgebroken."

Zelf twitterde Wilders na afloop van zijn bezoek dat de bewoners die last hebben van 'Marokkaanse straatterreur' eindelijk serieus genomen moeten worden. "Tuig moet van de straat!"