[Vuelta] Moreno wint op Sierra Nevada, Chavanel leider

Daniel Moreno heeft de eerste bergrit in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Spanjaard kwam in de vierde etappe boven op Sierra Nevada, met 2115 meter het dak van de ronde, als eerste boven. Pablo Lastras kon zijn leiderstrui niet vasthouden en zag het tricot gaan naar Sylvain Chavanel.

In de beginkilometers van de koers ontstond op de flanken van de Alto de Filabres een zeven man tellende kopgroep bestaande uit Koen de Kort (Skil-Shimano), Thomas Rohregger (Leopard-Trek), Yoann Bagot (Cofidis), Guillaume Bonnafond (AG2R), Eduard Vorganov (Katusha), Matthew Busche (RadioShack) en José Toribio (Andalucia). Zij pakten op het glooiende parkoers een voorsprong van ruim acht minuten. De Kort kwam op de eerste twee bergen van de dag als eerste boven.

Eerst onder leiding van Movistar en later dankzij de Rabobank-ploeg was het verschil aan voet van de Sierra Nevada teruggebracht tot ruim twee minuten. De Kort moest al snel lossen uit de kopgroep en ook de anderen werden uiteindelijk op de flanken van de slotklim ingerekend. In het uitgedunde peloton hielden de favorieten zich rustig, maar voor leider Lastras was het tempo te hoog gegrepen, waardoor de Spanjaard zijn leiderstrui in moest leveren.

Vincenzo Nibali testte op negen kilometer van de meet even zijn benen, maar de Italiaan kreeg geen ruimte van het peloton. Dat kregen Moreno en Chris Anker Sörensen wel. De twee leken te sprinten om de zege, maar Moreno reed in de laatste kilometer weg bij de Deen en won solo de rit. De groep met favorieten, waaronder de Nederlanders Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk finishte op elf seconden achter de winnaar. Chavanel kon het tempo van de groep in de slotmeters niet meer bijhouden, maar hield genoeg over om de leiderstrui in ontvangst te nemen. Voor Igor Anton (Euskaltel) waren de druiven zuur, want de kopman van de Baskische ploeg verloor vandaag anderhalve minuut.

Uitslag vierde etappe

# Renner Team Land Tijd
1 Daniel Moreno Katusha Spa 4:51.53
2 Chris Sörensen Saxo Bank Den + 0.03
3 Daniel Martin Garmin Ier + 0.11
4 Joaquim Rodríguez Katusha Spa z.t.
5 Przemyslaw Niemiec Lampre Pol z.t.
6 Sergey Lagutin Vacansoleil Oez z.t.
7 Jurgen van den Broeck Omega Pharma Bel z.t.
8 Wout Poels Vacansoleil Ned z.t.
9 Michele Scarponi Lampre Ita z.t.
10 Bauke Mollema Rabobank Ned z.t.


Stand na vierde etappe

# Renner Team Land Tijd
1 Sylvain Chavanel Quick-Step Fra 13:19.09
2 Daniel Moreno Katusha Spa + 0.43
3 Jakob Fugelsang Leopard-Trek Den + 0.49
4 Maxime Monfort Leopard-Trek Bel z.t.
5 Vincenzo Nibali Liquigas Ita + 0.53
6 Kanstantsin Sivtsov HTC WRu + 0.58
7 Fredrik Kessiakoff Astana Zwe + 0.59
8 Sergio Pardilla Movistar Spa + 1.03
9 Marzio Bruseghin Movistar Ita z.t.
10 Kevin Seeldraeyers Quick-Step Bel + 1.04
17 Bauke Mollema Rabobank Ned + 1.19