Anne Frankboom krijgt mogelijk tweede leven

De Anne Frankboom lijkt zich te herstellen. Op de stronk van de gevallen kastanje groeien ruim dertig loten die zouden kunnen uitgroeien tot een nieuwe boom. Dat zegt de Stichting Wereldboom, die de kastanje onderhoudt, dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

De stichting denkt dat de boom snel kan herrijzen dankzij het gezonde deel van het wortelstelsel, dat vrijwel intact is. Op de loot die het beste ontspruit, zou in al 2044 een kroon kunnen zijn gegroeid die niet onderdoet voor die van een 70-jarige boom, staat in een prognose van de stichting. In dat jaar is het een eeuw geleden dat het onderduikadres van de familie van Anne Frank werd verraden aan de nazi's.

De paardenkastanje viel precies een jaar geleden om. Na een jarenlange strijd om de kap ervan tegen te houden, werd de door een zwam verzwakte boom geveld door een hard rukwinden. Het is goed mogelijk dat de nieuwe scheuten, waarvan enkele ruim 2,5 meter lang zijn, een natuurlijke weerstand tegen de zwam hebben opgebouwd en dus betere levenskansen hebben.

Maar het risico is nog niet geweken. Pas in april of mei volgend jaar kan definitief worden vastgesteld of de Anne Frankboom uit zijn as herrijst. De Anne Frankboom wordt in elk geval nu al omschreven als 'de Feniksboom' en 'een veteraan met een zwaar litteken'.