Onstuimig weer houdt nog dagen aan

Het onstuimige weer waarmee Nederland de afgelopen dagen te kampen heeft gehad, houdt mogelijk nog tot en met vrijdag aan. Vooral donderdag is de kans op onweer groot. Dat meldt Weeronline dinsdag.

Dinsdag kampte Nederland met heftig weer. Lokaal viel langs de lijn van Eindhoven naar Nijmegen in een halfuur tijd dertig tot 35 millimeter regen. Ook waren er in twee uur tijd vijfduizend ontladingen, wat volgens Weeronline slechts een enkele keer per jaar gebeurt.

De vele onweersbuien vinden hun oorsprong in overblijfselen van orkaan Gert, die 15 augustus ten oosten van Bermuda ontstond. De restanten zijn samengesmolten met een lagedrukgebied tussen IJsland en Ierland, waardoor sinds eind vorige week steeds meer onweercomplexen tot ontwikkeling komen, aldus Weeronline.

Deze onweercomplexen ontstaan op het grensvlak van koele oceaanlucht en warme lucht boven het Europese vasteland. Door het lagedrukgebied stroomt met een warme zuidelijke stroming vochtige tropische lucht Europa in. Tegelijk probeert koelere oceaanlucht vanuit het westen op te dringen. Bij Nederland komen de twee luchtsoorten samen.

Woensdag verwacht Weeronline wolkenvelden en een lichte bui. In Limburg is een kleine kans op onweer. Donderdag keert warme vochtige lucht terug vanuit Duitsland, wat de kans op zwaar onweer vergroot. Vrijdag probeert koele lucht de warme lucht te verdringen, waardoor een grote kans op veel regen met mogelijk onweer ontstaat.