Kaartverkoop theaters loopt terug

De voorverkoop voor aanstaand theaterseizoen is sterk teruggelopen. De sector verkocht veertien procent minder kaarten vergeleken met vorig seizoen. Dat heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de organisatie komt dat door de invoering van de btw-verhoging voor podiumkunsten in juli.

Podia hadden al rekening gehouden met de verminderde kaartverkoop. Ze programmeerden negen procent minder voorstellingen en concerten.

De omzet daalde met achttien procent nog sterker dan het aantal verkochte kaartjes. Dat komt volgens de organisatie doordat mensen kiezen voor goedkopere kaartjes. "De vrees dat de btw verhoging zou leiden tot vermindering van de kaartverkoop is dus uitgekomen", concludeert de VSCD. De organisatie roept de regering op de btw-verhoging alsnog ongedaan te maken.

Het culturele seizoen begint in september en duurt tot augustus. De cijfers zijn afkomstig van een steekproef onder de leden van de VSCD die in maart of april met de voorverkoop van kaarten begonnen.

De btw-verhoging van zes naar negentien procent geldt voor kaartjes voor onder meer concerten en theatervoorstelling, maar niet voor circussen of pretparken. De maatregel is omstreden, omdat het kabinet juist wil dat de sector meer eigen inkomsten genereert. Verscheidene podia en organisaties waarschuwden dat de maatregel het tegenovergestelde effect zou bewerkstelligen.