Pastoor onder vuur om weigeren uitvaart

De pastoor van een parochie in het Noord-Brabantse Liempde ligt onder vuur omdat hij in zijn kerk geen uitvaart wilde voor een man die voor euthanasie had gekozen. Het bestuur van de kerk verwijt hem dat hij het ook niet toestond dat een andere pastoor de uitvaart in de parochie verzorgde. "Het was netjes geweest om met ons te overleggen", zegt vice-voorzitter Tini van den Berg dinsdag.

Het bestuur heeft er begrip voor dat de pastoor de uitvaart zelf niet wilde verzorgen. "Maar we hebben er wel een probleem mee dat hij het niet toestond dat een andere pastoor de begrafenis in de kerk verzorgde." Uiteindelijk is de dienst zaterdag gehouden in een kerk in het nabijgelegen Sint-Oedenrode, acht dagen na zijn overlijden.

Door de houding van de pastoor hebben veel vrijwilligers zich volgens Van den Berg teruggetrokken uit een project om geld in te zamelen voor de restauratie van het orgel van de kerk, die minimaal tachtigduizend euro moet gaan kosten. Kunstenaars die werken hadden ingestuurd voor een veiling, hebben deze teruggetrokken. Een evenement dat op 11 september zou worden gehouden om geld in te zamelen, is afgelast.

Het bestuur is ook in overleg met het bisdom in Den Bosch. "In de gedragscode staat dat geen uitvaart kan worden verzorgd voor iemand die voor euthanasie heeft gekozen. Ik kan daar niet mee leven. Bij de ene parochie zie je dat er toch ruimte is om een begrafenis te verzorgen, maar bij de onze niet. Wij willen weten hoe het nu zit."