'Tegemoetkoming pensioenplan niet voldoende'

De tegemoetkoming van het kabinet aan de bezwaren van de FNV op het pensioenakkoord zijn voor FNV Bondgenoten en FNV Bouw niet voldoende om het akkoord te steunen. Dat zeggen de bonden zaterdag in een reactie op een interview met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) in de Volkskrant.

De bewindsman zegt in een interview met de krant dat de korting op de AOW voor mensen die eerder stoppen met werken voor lage inkomens wordt verzacht. Hij zei te hopen dat dit de bonden over de streep zou trekken.

AOW- en pensioneringsleeftijd gaat in 2020 naar 66 jaar, staat in het plan. Mensen die stoppen als ze 65 zijn, krijgen 6,5 procent minder AOW. Het kabinet bekijkt nu of mensen met een laag inkomen tussen hun 62ste en 64ste extra geld kunnen krijgen dat ze kunnen sparen om de overgang naar hun pensioen te vergemakkelijken.

FNV Bondgenoten vindt dat het risico met het pensioenplan nog steeds bij de werknemers ligt. "Er blijft nog steeds een casinoplan over. Dit is een moonwalk, de minister beweegt wel, maar hij blijft op zijn plaats", zegt hoofdbestuurder Anja Jongbloed.

Deze week stemde een ruime meerderheid van de 475 duizend leden van FNV Bondgenoten tegen het pensioenakkoord. Abvakabo FNV en FNV Bouw moeten hun achterban nog raadplegen.

Voorzitter van FNV Bouw John Kerstens zei zaterdag op Radio 1 dat het voorstel van Kamp de bond niet over de streep gaat trekken. "Wat er nu ligt is niet goed genoeg. Dit gaat een bouwvakker niet helpen, want die gaat gemiddeld rond zijn 60ste met vroegpensioen."


'Tegemoetkoming pensioenplan niet voldoende' (Foto: Novum)