'Gevangenissen VK binnenkort overvol'

Britse gevangenissen zitten binnenkort waarschijnlijk overvol nu honderden relschoppers tot celstraffen zijn veroordeeld. Dat hebben de Britse autoriteiten vrijdag gezegd.

Volgens cijfers van het Britse ministerie van justitie is de totale gevangenispopulatie in Engeland en Wales opgelopen tot 86.654 gedetineerden. Dat is slechts vijftienhonderd onder het maximale aantal gevangenen waarop het gevangeniswezen is berekend.

De gevangenissen hebben te maken met een 'ongekende situatie' en werken aan noodplannen om de capaciteit te vergroten 'voor het geval er een grotere druk ontstaat op de gevangenissen'.

De afgelopen week zijn zevenhonderd mensen tot uiteenlopende gevangenisstraffen veroordeeld. Veel van deze veroordelingen hadden betrekking op de rellen in Londen en andere Britse steden die vier nachten aanhielden. In totaal zijn dertienhonderd mensen voor de rechter verschenen. Twee derde van hen is in de cel beland.

Premier David Cameron heeft zijn goedkeuring uitgesproken over de zware straffen waartoe de relschoppers zijn veroordeeld. Toch is er ook kritiek op de straffen. Een van de meest in het oog springende zaken betrof de veroordeling van twee mannen die op Facebook hadden opgeroepen tot rellen. Zij zijn beiden tot vier jaar cel veroordeeld.

Strafrechtadvocaat John Cooper waarschuwde dat rechters en magistraten de taak hebben 'zich niet te laten beïnvloeden door boze Britten'. Hij noemde sommige veroordelingen 'buitenproportioneel en lichtelijk hysterisch'.

De straf van een vrouw die niet betrokken was bij de rellen, maar wel gestolen kleding droeg is vrijdag teruggedraaid. De rechter was van mening dat het vonnis 'in principe verkeerd was'. De straf van de vrouw is omgezet van een celstraf in een taakstraf.