Singaporaanse bende opgerold in Den Haag

De politie heeft in de Chinese wijk van Den Haag acht mannen van Singaporaanse afkomst aangehouden. Zij vormden volgens het Openbaar Ministerie (OM) een bende die geld uitleende aan illegalen, tegen rentes vanaf 20 procent per maand. Wie niet snel genoeg terugbetaalde, kreeg met geweld te maken.

De acht worden verdacht van onder meer mensensmokkel, het tewerkstellen van illegalen en witwassen. De hoofdverdachte is een 42-jarige man die een adviesbureau heeft in Den Haag, dat bemiddelt bij het aanvragen van vergunningen en leningen, vooral voor klanten van Aziatische afkomst. De overige verdachten komen eveneens uit Den Haag. Vijf van hen zijn illegaal in Nederland.

De arrestaties vonden woensdag plaats, in samenwerking met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). De verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze nog minstens veertien dagen mogen worden vastgehouden.

De SIOD heeft vier woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is een automatisch vuurwapen met munitie aangetroffen en meer dan vijftigduizend euro aan contant geld. In een van de woningen is bovendien een hennepkwekerij gevonden.