Terras 3,6 procent duurder

Een terrasje pikken is dit jaar gemiddeld 3,6 procent duurder dan vorig jaar. Amsterdam is zoals altijd de duurste terrasstad, hoewel de prijzen in de hoofdstad het afgelopen jaar niet zijn gestegen. Den Haag en Rotterdam stonden voorheen twee en drie, maar Den Bosch heeft Den Haag dit jaar ingehaald.

Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat de prijzen op terrassen in de 21 grootste steden inventariseerde.

De prijsstijging in Den Bosch is met 7,4 procent het hoogst van alle steden. In de Brabantse hoofdstad moet 20,70 euro voor een rondje worden afgerekend. Een rondje van twee fluitjes, twee rosé, twee fris en twee koffie kost in Amsterdam 21,15 euro. In Nijmegen kost hetzelfde rondje 18,20 euro, waarmee die stad net als vorig jaar de goedkoopste terrasstad is. Bierliefhebbers kunnen het best naar Amersfoort afreizen, waar een fluitje met gemiddeld 2,03 euro het goedkoopst is. Dordrecht is de stad met de goedkoopste koffie (1,98 euro) en Nijmegen heeft betaalbare rosé (2,90 euro).

De terrasprijzen in de steden zijn de afgelopen vijf jaar met zo'n vijftien procent gestegen. Dat is volgens het adviesbureau minder dan de stijging van de inkoopprijzen van koffie en bier. Horecaondernemers zouden de hogere inkoopprijzen niet volledig aan de gasten doorberekenen, maar dit willen compenseren met meer omzet. Dat lukt niet echt in deze regenachtige zomer, stelt het bureau.

Met het weer van de afgelopen weken zal dit jaar de warme chocomel wel de grootste hardloper van het terras zijn, grapt het adviesbureau, dat hoopt dat de komende weken daar verandering in brengen.


Terras 3,6 procent duurder (Foto: Novum)