Beeld Jan Pieterszoon Coen valt van sokkel

Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is van zijn sokkel gevallen. Dinsdagochtend om 9.15 uur knalde een kraan, waarmee het plein de Roode Steen op orde werd gebracht na de Hoornse kermis, tegen het beeld.

Het bronzen werk van tussen de 1500 en 2000 kilo raakte beschadigd. Ook de bestrating moet worden hersteld, zegt een woordvoerder van de gemeente. De oorzaak van het ongeluk ligt volgens de woordvoerder in een 'vreemd soort toeval'.

Vorige maand besloot de gemeente de tekst bij het standbeeld van de in Hoorn geboren gouverneur-generaal van Nederlands-Indië aan te passen. Coen was de hoogste man in de Nederlandse kolonie van 1617 tot zijn dood in 1629. Hij is een omstreden figuur vanwege zijn betrokkenheid bij de wandaden in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie. Een burgerinitiatief pleitte voor het weghalen van zijn standbeeld.

De plaatsing van de nieuwe tekst valt nu samen met de herbevestiging van het beeld op de sokkel. Naar verwachting gebeurt dat over enkele weken.