[Eneco] Boasson Hagen pakt eindzege en slotrit

Edvald Boasson Hagen heeft voor de tweede keer de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Noor van team Sky wist zijn eindzege meer kleur te geven door tevens de laatste etappe te winnen.

Vroeg in de etappe gingen twaalf renners op pad, waar er zes van overbleven. Mattew Wilson van Garmin-Cervélo bleef als langste over, maar werd vlak voor het laatste klimmetje van de St. Pergamijn op vier kilometer van de streep ingelopen.

Philippe Gilbert, nummer twee in het klassement, besloot daarop niet weg te rijden, waardoor Boasson Hagen onbedreigd naar zijn tweede eindzege kon rijden. Lars Bak (HTC) demarreerde wel op de laatste heuvel en kreeg maximaal tien seconden voorsprong.

Hij werd vlak voor het einde ingelopen waardoor er een sprint van een kleine groep de beslissing over de etappe moest brengen. Een valpartij van Jurgen Roelandts en Denis Galymzianov in de laatste bocht zorgde er echter voor dat Hagen alleen voorop kwam te liggen en hij zonder problemen ook de etappe wist te winnen. Tweede werd Mauel Cardoso, vlak voor Lars Boom.


Edvald Boasson Hagen eindwinnaar Eneco Tour (Foto: Pro Shots)