Ophef Peters kost GroenLinks zetel in peiling

De ophef rond GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters kost de partij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond een zetel. De partij daalt van negen naar acht zetels. Ook de VVD en de SGP leveren een zetel in. De VVD komt daarmee uit op 31 zetels en de SGP op twee.

Peters is in opspraak geraakt omdat zij in 2005 als diplomate in de Afghaanse hoofdstad Kabul een positief advies uitbracht aan het Prins Claus Fonds over een subsidieaanvraag van haar huidige levenspartner Robert Kluijver voor een cultureel project. Naar aanleiding van berichten over mogelijke belangenverstrengeling kondigde Buitenlandse Zaken een onderzoek aan. Ondanks dat daaruit is gebleken dat er geen sprake was van 'oneigenlijke beïnvloeding', voelt de partij de ophef in de peiling.

In de peiling krijgt de PvdA er twee zetels bij en komt de partij uit op 19. D66 wint een zetel en staat op zestien. Bij de overige partijen waren er geen verschuivingen. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en steun van de PVV komt uit op 74 zetels. Gedrieën zouden ze dus twee zetels tekortkomen voor een Kamermeerderheid.