Veroordeling Sudan bij VN geblokkeerd

Rusland en China hebben pogingen van de Verenigde Staten om de VN-Veiligheidsraad het geweld in de Sudanese deelstaat Zuid-Kordofan te laten veroordelen geblokkeerd. Dat hebben diplomaten bij de Verenigde Naties zaterdag gezegd.

Zuid-Kordofan ligt in Sudan, net over de grens met Zuid-Sudan. De gevechten daar tussen troepen van de Sudanese regering en strijders die loyaal zijn aan Zuid-Sudan hebben de relatie tussen de twee landen verder onder druk gezet.

De VS lieten eerder deze week een verklaring rondgaan binnen de VN die de gevechten in Zuid-Kordofan veroordeelt en oproept tot een einde aan de bombardementen in de deelstaat.

De VS trokken de verklaring echter weer in toen bleek dat Rusland en China tegen elke veroordeling van het geweld of vermelding van de bombardementen gekant zijn. Beide landen zijn bondgenoten van Sudan. China levert daarnaast ook wapens aan Sudan en heeft ook zwaar geïnvesteerd in de Sudanese olieindustrie.

"De ernstige humanitaire situatie in Zuid-Kordofan vraagt om een duidelijke en sterke reactie van de Veiligheidsraad, niet een verwaterde verklaring", zei een woordvoerder van de Amerikaanse delegatie bij de VN.

Veel inwoners van Zuid-Kordofan hebben tijdens de ruim twintig jaar durende burgeroorlog aan de kant van het zuiden gevochten. Een meerderheid van de inwoners van de deelstaat hebben daarnaast sterkere etnische banden met het zuiden dan met het noorden.

Volgens VN-woordvoerster Amanda Pitt zijn er sinds begin juni ten minste tweehonderdduizend mensen in Zuid-Kordofan gedood, verwond of op de vlucht geslagen voor het geweld.