Tbc ontdekt in Oldenzaal en Middelburg

Drie mensen blijken besmet te zijn met tuberculose, nadat enkele weken geleden bij een medewerker van het Twents Carmel College in Oldenzaal open tbc werd vastgesteld. Na de ontdekking van het tbc-geval is onder naaste collega's en familieleden onderzoek gedaan, meldt de GGD Twente vrijdag.

De drie mensen bij wie de Twentse GGD een tbc-besmetting heeft vastgesteld zijn niet ziek. Zij kunnen anderen daarom niet besmetten, aldus de GGD. In augustus en september worden familieleden en collega's onderzocht met wie de man uit Oldenzaal minder vaak omgaat.

De man geeft geen les. Personeel en leerlingen van de school en ouders hebben een brief gekregen over de tbc-besmetting. Aan het begin van het schooljaar, op 5 september, worden zij verder ingelicht.

Ook bij een gedetineerde in de gevangenis Torentijd in Middelburg is open tbc vastgesteld. Deze ontdekking werd begin deze week gedaan door een arts, die de man in de gevangenis bezocht. De man is inmiddels naar een ziekenhuis gebracht.

De GGD Zeeland heeft samen met de gevangenis een lijst opgesteld van medewerkers en gedetineerden die met de besmette gevangene contact hebben gehad. Maandag worden tests afgenomen en worden longfoto's gemaakt. De uitslag van de tests wordt vrijdag verwacht.

Tbc is vooral een ziekte van de longen, maar alle organen kunnen door de bacterie worden aangetast. Open tbc, de meest besmettelijke variant, komt niet vaak voor. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer twintig mensen aan de infectieziekte. Vooral mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv-geïnfecteerden, en 65-plussers hebben kans om aan tuberculose dood te gaan.