Jay-Z is nog steeds de rijkste rapper

Jay-Z harkt in de hiphopwereld nog steeds het meeste geld bij elkaar. De rapper verdiende het afgelopen jaar 37 miljoen dollar, berekende het Amerikaanse zakenblad Forbes. Daarmee blijft hij mederappers Diddy (35 miljoen) en Kanye West (16 miljoen) voor.

Jay-Z voert de Cash Kings-lijst voor de vierde keer in vijf jaar tijd aan. Alleen in 2008 moest de 41-jarige rapper 50 Cent voor laten gaan. 50 Cent verdiende het afgelopen jaar 'slechts' zes miljoen dollar en moet genoegen nemen met de zeventiende plaats in de lijst. Die moet hij bovendien delen met Rick Ross en Pitbull.

De rappers verdienen hun fortuin nauwelijks met muziek. Lucratieve zakendeals, eigen platenlabels en merchandise zijn voor veel hiphoppers veel belangrijker. "Er zijn vier artiesten die veel concertkaarten weten te verkopen", reageert een woordvoerder van concertorganisator AEG op de lijst. "Eminem, Jay-Z, Kanye West en Lil Wayne zijn de grote vier."

Eminem verdiende het afgelopen jaar 14 miljoen dollar en deelt daarmee de zesde plek met Dr. Dre en Snoop Dogg. Forbes gaat elk jaar na wat de rappers verdienen. Dat doet het blad aan de hand van informatie van onder meer platenlabels, advocaten en artiesten zelf.

Swizz Beatz en Birdman voorspellen dat ze volgend jaar hoger in de lijst staan. "Volgend jaar ben ik nummer een", zegt Swizz Beatz, die dit jaar met 6,5 miljoen op de vijftiende plek staat. De producer moet die plek delen met Nicki Minaj, de eerste vrouwelijke hiphopartiest die de lijst weet te halen. De 28-jarige Minaj verdiende tussen mei vorig jaar en mei dit jaar eveneens 6,5 miljoen dollar.


Jay-Z is nog steeds de rijkste rapper (Foto: Novum)