Den Haag telt af tot half miljoen inwoners

Vanaf maandag wordt in Den Haag afgeteld tot de vijfhonderdduizenste inwoner van de hofstad zich aandient. De gemeente telt inmiddels bijna weer een half miljoen inwoners en het stadsbestuur wil dat niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Maandag begint om 09.00 uur in de hal van het stadhuis de teller te lopen. Ook op station Den Haag Centraal, op het Spuiplein, in de Grote Marktstraat, op de Leyweg en aan het Strijkijzer is het inwoneraantal de komende weken te zien. De tellers gaan tot de half miljoen. De vijfhonderdduizendste inwoner wordt uiteindelijk 1 september door burgemeester Jozias van Aartsen verwelkomd, is de verwachting.

Den Haag telde al eerder een half miljoen inwoners. In 1950 bereikte de stad deze grens al eens. Tussen 1957 en 1966 waren er zelfs meer dan zeshonderdduizend Hagenaars. Daarna vertrokken veel inwoners met hun kinderen naar eengezinswoningen in omliggende plaatsen.

In 2002 groeide Den Haag voor het eerst weer. De afgelopen jaren zijn er veel werknemers van internationaal opererende bedrijven en instellingen komen wonen.