Congreslid wil onderzoek naar Bin Laden-film

Het Republikeinse Congreslid Peter King wil weten of de Amerikaanse regering heeft samengewerkt met de makers van een film over Osama bin Laden. Aanleiding voor de vragen is een column in de Amerikaanse krant The New York Times. Daarin staat dat de regering van Barack Obama geheime informatie heeft doorgespeeld aan regisseur Kathryn Bigelow.

King is voorzitter van de commissie voor binnenlandse veiligheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij uitte in een brief zijn zorgen tegenover het Amerikaanse ministerie van Defensie en de baas van de CIA. Hij vindt dat de regering de dood van Bin Laden moet duiden, niet Hollywood. "Deze vermeende samenwerking stelt de gewenste transparantie in dienst van de Amerikaanse filmindustrie."

De regering van Obama ontkent dat ze gevoelige feiten over de jacht op Bin Laden aan de filmmakers heeft gegeven. "We laten nooit geheime informatie los", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. "Ik hoop dat met de constante dreiging van terrorisme de commissie voor binnenlandse veiligheid wel belangrijkere onderwerpen te bespreken heeft dan een film."

Kathryn Bigelow, die vorig jaar een Oscar won voor het oorlogsdrama The Hurt Locker, laat weten al jaren met de film bezig te zijn. Het verhaal beslaat de regeringsperiode van drie Amerikaanse presidenten. Ze zegt dat de dood van de meest gezochte terrorist niet alleen het werk is van de Democraten.

"Het was een Amerikaanse overwinning, heldhaftig en onpartijdig. Er is geen reden om te suggereren dat onze film deze enorme overwinning anders zal portretteren", laat de 59-jarige regisseur weten in een verklaring.

De film moet volgend jaar oktober uitkomen, net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nog titelloze film ging aanvankelijk alleen over de jacht op Bin Laden, maar sinds hij in mei van dit jaar door werd opgespoord en gedood, heeft het scenario een ander einde.


Congreslid wil onderzoek naar Bin Laden-film (Foto: Novum)