Gespannen rust in Britse steden

Na vier nachten van onrust in Britse steden is het in de nacht van woensdag op donderdag op een enkel incident na rustig gebleven. De politie was massaal aanwezig op straat in onder meer Londen, Manchester en Birmingham, berichtte de BBC. Maar ook hevige regenval heeft mogelijk bijgedragen aan een rustige nacht.

Wel was er onrust in Eltham in Zuidoost-Londen waar de oproerpolitie laat op de avond werd bekogeld met onder meer flessen door een groep van circa 200 man, die claimde hun gezinnen en bedrijven te beschermen tegen plunderaars, aldus The Telegraph. Ooggetuigen meldden dat ze leuzen scandeerden als steunbetuiging aan de extreemrechtse beweging English Defence League (EDL). Die had gesteld zich niet te houden aan politiebevelen en eigen troepen te mobiliseren.

De mannen, van twintigers tot 50-plussers, hadden zich met tassen met bier op bankjes verschanst. De politie wist uiteindelijk de orde te herstellen. Er werd zeker een persoon gearresteerd.

Rechtbanken in verschillende steden werkten de hele nacht door om de zaken tegen mensen die in de afgelopen nachten zijn opgepakt af te handelen.

In Londen zijn sinds de eerste gewelddadigheden op zaterdag zeker 820 mensen opgepakt wegens betrokkenheid bij de rellen en plunderingen. In Manchester zijn meer dan 100 relschoppers aangehouden. Ook in andere steden zijn tientallen mensen gearresteerd. De politie heeft foto’s van verdachten op internet gezet, in de hoop dat burgers de daders herkennen.