Pakistan levert verdachte aanslagen Bali uit

Pakistan heeft woensdag Umar Patek, een van de hoofdverdachten van de bomaanslagen op het Indonesische eiland Bali in 2002, overgedragen aan Indonesië. Eerder woensdag zei de chef van het Pakistaanse bureau voor contraterrorisme nog dat Patek eind augustus zou worden uitgeleverd.

Patek wordt ervan verdacht de bommen te hebben gefabriceerd die gebruikt werden bij de aanslagen op nachtclubs op Bali. Bij de aanslagen kwamen 202 mensen, veelal Australische toeristen, om het leven. Patek werd in januari opgepakt in Abottabad in het noordwesten van Pakistan.

Volgens Indonesië heeft Patek bekend betrokken te zijn geweest bij de zelfmoordaanslagen op Bali. De Indonesische autoriteiten zijn evenwel niet overtuigd dat het tot een veroordeling zal komen. Een mogelijk probleem is dat Patek niet kan worden berecht onder de Indonesische contraterrorismewetgeving. Deze werd na de aanslagen ingevoerd en kan niet met terugwerkende kracht worden ingezet.

Patek werd opgepakt in Abottabad, dezelfde stad waar eerder dit jaar Osama bin Laden door Amerikaanse commando's werd gedood. De vraag is nu of Patek wellicht in de stad was voor een ontmoeting met Bin Laden. Volgens Amerikaanse bronnen is het toeval dat de Indonesiër in Abottabad is opgepakt.

Op het hoofd van Patek stond een premie van omgerekend zevenhonderdduizend euro.