Vaderschap maakt Jan Smit volwassen vent

Jan Smit is eindelijk volwassen nu hij vader is. De 25-jarige Volendammer is bovendien een stuk beschermender geworden, vertelt hij aan Viva. "Ik heb nu natuurlijk een verantwoordelijkheid naar m'n gezin toe. Als ik mijn huis uit loop, kijk ik altijd eerst of er fotografen staan. Het is een automatisme geworden, onbewust."

"Ik ben nog steeds de nuchtere en open Jan Smit, maar de kinderen hebben niet voor de spotlights gekozen, dus moet ik voorzichtiger zijn", gaat de trotse vader verder. Smit werd in november vader van dochter Emma, zijn verloofde Liza heeft al een dochtertje uit een eerder huwelijk.

Het vaderschap heeft ook op carrièrevlak gevolgen. De zanger blijft tegenwoordig liever thuis. "Ik laat veel dingen schieten, ben niet meer zo vaak de hort op. Laat een ander het maar doen, denk ik dan. Niet dat het thuis zo rustig is. We hebben twee kinderen, dat is erger dan werk. Minstens zo vermoeiend."

Smit noemt zichzelf een strenge vader, naar voorbeeld van zijn ouders. "Zij waren ook heel consequent met regels en ik vind dat ik goed ben terechtgekomen." Dochters Fem en Emma moeten dan ook niet in discussie gaan met hun vader. "Zodra kleine kinderen jou gaan vertellen hoe laat ze willen slapen, heb je het niet meer in de hand."

Bovenal vindt Smit dat hij duidelijk moet zijn als vader. "Of ik een goede vader ben? Dat moet natuurlijk nog blijken. Maar ik denk het wel." Een goede partner zegt Smit wel te zijn. "Ik ben best een romanticus. Ik ben drie keer in mijn leven erg nerveus geweest: toen ik Máxima ontmoette, toen ik moest afrijden en toen ik Liza ten huwelijk vroeg."

Bij de geboorte van Emma was Smit 'helemaal niet nerveus'. "Ik ben niet flauwgevallen, maar heb natuurlijk wel gejankt. Het is het meest bijzondere wat je ooit meemaakt. Ze zeggen altijd dat het de mooiste dag van je leven is, maar daarover valt te discussiëren. Het is wel je vriendin die half dood ligt te gaan daar in dat kraambed."