Opruimacties via social media na rellen VK

Hoewel Twitter en Facebook medeverantwoordelijk worden gehouden voor de snelle verspreiding van de onrust die Londen, Liverpool en een aantal andere steden de afgelopen nacht in zijn greep had, werden er dinsdag via diezelfde media mensen gemobiliseerd om te helpen bij het opruimen van de rotzooi.

De vrijwillgers noemen zichzelf de 'Riot Wombles', een verwijzing naar figuurtjes uit de Britse kinderserie The Wombles, die op ingenieuze wijze vuilnis verzamelen en recyclen. De 'Riot Wombles' gebruiken op Twitter de hashtags #riotwombles en #riotcleanup om zich te organiseren. Via de Twitteraccount @Riotcleanup worden mensen op de hoogte gehouden van de schoonmaakacties. Het account had dinsdag ruim 72 duizend volgers.

Charles Jupiter, een 21-jarige barman uit Liverpool, maakte een Facebookpagina aan met de titel 'Liverpool Clean Up'. Mensen werd gevraagd om een bezem en handschoenen mee te nemen. Het bericht werd ook op Twitter geplaatst en door veel mensen overgenomen. Uiteindelijk verschenen er dinsdagochtend zo'n honderd mensen in de wijk Toxteth in Liverpool. Zij begonnen het glas op te vegen en de rommel op te ruimen. Een winkelier doneerde bezems en cafés voorzagen de vrijwilligers van gratis koffie en thee.

"Mensen schreven: 'Ik schaam me dat ik Engels ben, ik schaam me dat ik uit Liverpool of Londen kom'. Ik antwoordde: 'Ik niet en daarom ga ik naar buiten om te helpen bij het opruimen'", aldus Jupiter. "Toen we hier om 9.00 uur aankwamen waren er al mensen bezig de rommel op te ruimen."

Ook in Londen boden mensen aan om te helpen bij het opruimen. Onder andere in Clapham Junction, dat maandagnacht het toneel was van zware rellen. Het stadsbestuur besloot echter dat professionele schoonmakers de rommel moesten opruimen. De reden is volgens het stadsbestuur de veiligheid en de volksgezondheid. "Er ligt veel gebroken glas", aldus een agent. De tientallen vrijwilligers besloten daarop te gaan helpen bij het opruimen in straten in de buurt die eveneens getroffen waren door de rellen.

"Laten we hopen dat we morgen niet nodig zijn. Mocht dat wel zo zijn, dan zijn we er", schreef de beheerder van @Riotcleanup dinsdag aan het eind van de middag op Twitter.


Opruimacties via social media na rellen VK (Foto: Novum)