CPB overweegt crisisscenario rijksbegroting

Het Centraal Planbureau (CPB) overweegt een somberder scenario voor de rijksbegroting op te stellen vanwege de steeds onzekerder economische vooruitzichten. Dat bevestigt een woordvoerder van het CPB na berichtgeving in het Financieele Dagblad dinsdag.

De komende weken vergadert het kabinet over de rijksbegroting, die wordt gepresenteerd op Prinsjesdag, dinsdag 20 september. Bij het opstellen van de begroting wordt altijd gebruik gemaakt van macro-economische ramingen van het CPB die eerder in het jaar zijn gemaakt.

Een alternatief scenario is zeer ongebruikelijk. De laatste keer dat dit is voorgekomen is na de beurskrach van 19 oktober 1987, toen de beurzen in een dag meer dan 20 procent in waarde daalden.

Het CPB overweegt een ander scenario te maken door de verslechterde wereldhandel vanwege de Japanse aardbeving en de crises in de Verenigde Staten en de eurozone. "Nederland is een uitvoerland en dus afhankelijk van de wereldhandel", legt een woordvoerder van het CPB uit. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelde maandag een economische vertraging in de meeste ontwikkelde landen, waaronder ook de VS.

De komende week besluit het CPB of het inderdaad een alternatief gaat berekenen.