Nieuwe uitvaarttechniek: resomeren

Uitvaartorganisatie Yarden heeft het plan opgevat om in Nederland een nieuwe uitvaarttechniek mogelijk te maken. Bij dit zogenaamde resomeren wordt het lichaam opgelost in vloeistof en blijft er een kleine hoeveelheid poeder over.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de impact voor het milieu van deze nieuwe techniek een stuk minder is dan bij de gangbare crematie en begrafenis. "Uit het onderzoek blijkt dat de milieubelasting bij resomeren zeer klein is. Daarnaast wordt deze techniek al in de praktijk gebracht in de Verenigde Staten en Canada. Daarom zal Yarden in Nederland resomeren introduceren. Nu is enkel nog de politiek aan zet om de nieuwe uitvaarttechnieken ook wettelijk mogelijk te maken. Daarom hebben wij contact opgenomen met de Ministeries van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur en Milieu", aldus de directievoorzitter van de uitvaartorganisatie Peter van Wageningen.

Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomeren is tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een crematie. De overledene wordt vervolgens alleen in een ander type installatie geplaatst. Bij het resomeren wordt het lichaam ontbonden en opgelost door middel van een speciale vloeistof en treedt verwatering op. Wat rest is een kleine hoeveelheid poeder, welke min of meer vergelijkbaar is met de asresten na een crematie.