Shell neemt rapport olievervuiling Nigeria serieus

Royal Dutch Shell plc's (RDSA) directeur in Nigeria heeft maandag toegezegd de resultaten van een VN-studie over de ongekende vervuiling in het West-Afrikaanse land serieus te nemen, maar herhaalt dat het bedrijf niet verantwoordelijk was voor de meeste olielekken.

"Het is belangrijk voor mij om te benadrukken dat we het United Nations Environment Programma (UNEP) rapport zeer serieus nemen", zei Mutiu Sunmonu in een interview in een reactie op de publicatie van het rapport van het VN-milieuprogramma vorige week. "We kijken nu naar de details van het rapport om te beoordelen wat nodig is om de door Shell Petroleum Development Company (SPDC), een joint venture van Shell, veroorzaakte problemen op te lossen, stelde de bestuurder. In het Bodo district in Nigeria vonden in 2008 twee olierampen plaats, waarbij tienduizenden vaten ruwe olie in rivieren en beken zijn terechtgekomen. De ramp heeft het levensonderhoud van de lokale gemeenschap verwoest die is gebaseerd op de visserij.

Vorige week meldde een advocaat van de getroffen gemeenschap dat SPDC aansprakelijkheid voor de olieramp heeft aanvaard. De advocaat meldde dat Shell buiten de rechtbank om gesprekken gaat voeren over een schikking.


Shell neemt rapport olievervuiling Nigeria serieus (Foto: Novum)