Ophef om seksspelletje tienermeisjes Facebook

In de VS wordt gewaarschuwd voor de gevaren van een razendpopulair spelletje op Facebook. Jongeren, meestal tienermeisjes, plaatsen een sexy foto op de profielensite met als titel 'Smash or Pass'. Gebruikers kunnen hierna aangeven of ze met de persoon op de foto naar bed willen of niet.

Het spelletje heeft veel stof doen opwaaien in het puriteinse Amerika. "Dit is geen spelletje", waarschuwt 'cyber security expert' Theresa Payton. "Dit is niet grappig. Ik bedoel dat het sexploitatie is."

Bij het spelletje uploaden tieners foto's van zichzelf in een gewaagde pose. Andere Facebookers kunnen aangeven of zij de persoon op de foto willen 'smashen', oftewel willen neuken of 'passen'. Dit laatste houdt in dat ze voor seks met de gefotografeerde bedanken.

Het gevaar schuilt volgens Payton in het feit dat niet alleen andere pubers de foto kunnen bekijken. "Ook roofzuchtige pedofielen spelen het spelletje mee. Zij doen zich voor als tiener en doen gezellig mee."

De mening van Payton staat niet op zichzelf. Ook Tshaka Armstrong, mede-oprichter van de organisatie voor het informeren van digibete ouders Digital Shepherds is diezelfde mening toegedaan. "Ouders moeten de jongerencultuur begrijpen", vertelt hij. "Begrijpen wat er zoal online speelt en dat kinderen tegenwoordig anders omgaan met leeftijdsgenoten dan zij gewoon zijn."

Volgen Payton moeten ouders beter letten op wat hun kroost zoal uitspookt. "De foto's die zijn geplaatst zijn genomen in hun slaapkamer, of in de badkamer als zelfportret", laat ze weten. "Je kunt ze zien in de spiegel. Er is geen ouder in de buurt."