Leers na vier jaar minister af

Gerd Leers (CDA) wil na deze kabinetsperiode niet opnieuw minister worden. Dat onthult de minister voor Immigratie en Asiel in de documentaire 'Thoes Dichzelf kênne zeen', die maandagavond wordt uitgezonden door de actualiteitenrubriek Uitgesproken VARA. Zijn woordvoerder ontkent dat Leers vertrekt uit Den Haag.

"Over drie jaar moet een nieuw kabinet maar doorzetten, dan kom ik terug naar Maastricht. Dan zoek ik wel weer een nieuwe uitdaging", zegt hij in de documentaire van twee studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht. NRC Handelsblad sprak met hen en kreeg de documentaire al te zien.

Reden voor het besluit is het beslag dat het ministerschap op zijn huwelijk legt. Zijn echtgenote staat achter het voornemen. "Bij acht jaar moeten we een te zware tol betalen."

De woordvoerder van de bewindsman ontkent maandag dat Leers al een beslissing heeft genomen over zijn politieke toekomst. "Deze documentaire is in maart opgenomen. Toen was het kabinet vijf maanden bezig, en zou het dus pedant zijn om meteen al te spreken over een nieuw ministerschap."


Leers na vier jaar minister af (Foto: Novum)