13 procent geiten wacht nog op inenting

Van de geiten- en schapenhouders heeft 87 procent hun dieren gevaccineerd tegen de Q-koorts en dat ook laten registeren. Dat laat een woordvoerder van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) maandag weten.

De vaccinatie is verplicht en moest voor 1 augustus zijn afgerond. De geitenhouders kregen nog wel een week de tijd om hun administratie op orde te brengen. Vorige week lag het percentage nog op 82 procent.

De VWA neemt nu de resterende 13 procent onder de loep. Mogelijk zitten daar nog bedrijven tussen die geen dieren meer houden. De overige krijgen een schriftelijke waarschuwing om hun geiten en schapen binnen drie weken alsnog te vaccineren.

Doen zij dat niet, dan gaat de VWA de dieren zelf vaccineren, op kosten van de ondernemer. Voor een bedrijf met duizend dieren kan dat ruim 7000 euro kosten.

Pas als alle geitenhouders hun dieren hebben laten inenten wil het kabinet overwegen om de Q-koortsmaatregelen te versoepelen. Op dit moment gelden nog mest- en hygiënemaatregelen en geldt een uitbreidingsverbod. Ook moeten dieren die net zijn bevallen worden afgeschermd.