'Trage websites groter probleem dan files'

Nederlandse computergebruikers wachten dagelijks in totaal zevenhonderdduizend uur op het laden van websites. In tijd uitgedrukt is dat een groter probleem dan files, waaraan automobilisten elke dag 'slechts' vierhonderdduizend uur kwijt zijn. Dat concludeert de website speedprof.com op basis van eigen onderzoek.

Speedprof vergeleek de resultaten van eigen metingen met onderzoeken van onder meer Google en TNS Nipo. Het bedrijf concludeert dat websiteontwerpers hun creaties vaak te vol stoppen met grafische toeters en bellen, waardoor ze langzamer laden. Kale sites, zoals die van Google, zijn veel sneller.

De laadsnelheid van de honderd populairste sites in Nederland loopt flink uiteen. De websites van Google, Microsoft en Facebook werden in minder dan een seconde weergegeven. Op de sites van het AD, Ziggo en Groupon moest vier tot tien keer zo lang worden gewacht.

Zo'n vijf miljoen automobilisten staan iedere dag gemiddeld 5 minuten in de file. De elf miljoen Nederlandse internetgebruikers bezoeken gemiddeld 88 internetpagina's per dag en wachten daar per persoon 4 minuten op. Daardoor wordt met internetten per saldo meer tijd verspild.

Volgens Speedprof leveren langzame sites, of sites die zo omvangrijk zijn dat ze niet goed op telefoons of tablets worden weergegeven, niet alleen irritatie op maar ook economische schade. Als sites gemiddeld twee keer zo snel zouden laden, zou dat miljarden aan arbeidsproductiviteit schelen.


'Trage websites groter probleem dan files' (Foto: Novum)