'Weinig animo voor brommerrijbewijs'

Het aantal kandidaten voor het bromfietsexamen blijft ver achter bij de verwachtingen. In het eerst halfjaar van 2011 deden volgens het CBR vijftienduizend mensen examen, dat is de helft van wat bij de invoering in maart 2010 werd verwacht. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Bovag wijt de tegenvallende interesse aan de lage pakkans van scooteraars zonder rijbewijs. De rijschoolbrancheorganisatie eist dat de politie brommerrijders meer gaat controleren.

Het brommerrijbewijs is ingevoerd om het aantal ongelukken met brommers terug te dringen. Bovag stelt dat daar nu weinig van terechtkomt. "Wij vinden dat niet alleen de politie zijn verantwoordelijkheid moet nemen, ook ouders moeten dit niet accepteren."

Volgens de raad van hoofdcommissarissen valt het aantal brommerrijders zonder rijbewijs wel mee. Een woordvoerder zegt dat uit registraties blijkt dat slechts een paar procent zonder rijbewijs de weg op gaat. Extra controles zouden er niet in zitten. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen laat onderzoek doen naar de invoering van de brommerrijbewijzen.


'Weinig animo voor brommerrijbewijs' (Foto: Novum)