Al-Sadr dreigt met aanslagen als VS in Irak blijven

De machtige anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr, die duizenden trouwe volgelingen heeft in Irak, heeft zondag gedreigd met aanslagen als Amerikaanse militairen in Irak blijven na 31 december. Al-Sadr zei dat Amerikaanse troepen die na 31 december nog in Irak zijn worden beschouwd als wild waarop mag worden gejaagd.

De Iraakse regering probeert de Amerikaanse militairen die in het nieuwe jaar nog in Irak zijn te portretteren als trainers en niet als gevechtstroepen. De uitspraken van Al-Sadr lijken er op te wijzen dat zijn militie zelfs een beperkt mandaat voor trainers niet zal toestaan. "Ze worden behandeld zoals iedereen die in Irak blijft: als een tirannieke overheerser die met militaire middelen tegemoet moet worden getreden", aldus Al-Sadr in een verklaring. Hij voegde daaraan toe dat een regering die toestaat dat militairen blijven 'een zwakke regering is'.

Vorige week besloot de Iraakse regering in gesprek te gaan met Washington over het langer aanblijven van een deel van de Amerikaanse troepen in het land.