Grauwe gors broedt weer op Groningse akkers

In Groningen zijn dit jaar op acht plekken broedende grauwe gorzen aangetroffen. Dat meldden vogelonderzoekers zondag in het radioprogramma Vroege Vogels. "Spectaculair nieuws, want deze vogels waren al twintig jaar niet meer als broedvogel in het akkerland te vinden", zegt Ben Koks van de werkgroep Grauwe Kiekendief.

De grauwe gors kwam ooit heel veel voor op het boerenland, maar zou door schaalvergroting en monocultuur geleidelijk zijn verdwenen. Alleen in Limburg en bij enkele natuurontwikkelingsprojecten werden ze nog af en toe gezien.

De broedende vogels werden waargenomen op akkers bij Drieborg, Meeden, Noordbroek, Nieuw-Beerta, Finsterwolde en Westerwolde, maar ook in Gelderland en in Zuid-Limburg zijn broedende gorzen gezien. "De grauwe gors heeft nu waarschijnlijk geprofiteerd van het agrarisch natuurbeheer rond de Groningse akkers", denkt Koks.

De grauwe gorzen komen de winter beter door omdat boeren op tientallen hectares 's winters oogstresten laten staan. Ook geelgorzen, kneuen, ringmussen en groenlingen komen op de winterveldjes af. De komende winter wordt het aantal velden met 'stoppels' uitgebreid. Ook de blauwe kiekendief heeft voordeel van het akkervogelbeschermingsprogramma, dat ook zijn grauwe naamgenoot terug heeft gebracht in Groningen.


Grauwe gors broedt weer op Groningse akkers (Foto: Novum)