Minister: scholen moeten meer doen voor homo's

Scholen kunnen en moeten meer doen om ervoor te zorgen dat elke jongere veilig uit de kast kan komen. Dat zei minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) zaterdag in een reactie op de protesten van het COC tegen de weigering van Van Bijsterveldt, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, om voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht te stellen.

Een opgelegde verplichte voorlichting is volgens haar echter 'niet het meest effectieve middel om leerlingen veilig uit de kast te laten komen'. "Het gaat in de eerste plaats om het respectvol met elkaar omgaan, en dat laat zich niet vatten in een van overheidswege opgelegde verplichte les."

Volgens de minister investeert dit kabinet 'meer dan welk kabinet ooit zo veel in het homo-emancipatiebeleid'. Het COC heeft bijvoorbeeld nog nooit zo veel subsidie gekregen waarmee onder meer gastlessen op scholen kunnen worden gegeven, stelt ze.

De minister haalt ook nog even uit naar het COC, dat zaterdag tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten onder meer met enkele vliegtuigjes tegen het regeringsbeleid protesteerde. "In plaats van subsidiegeld te steken in vliegtuigjes en postercampagnes kunnen ze dat geld veel nuttiger inzetten: voorlichting op scholen. Dat laatste, daar moeten ze vooral mee doorgaan."