COC stuurt vliegtuigen af op minister

Tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten protesteert het COC met enkele vliegtuigjes tegen het regeringsbeleid. Op de sleep achter de vliegtuigjes is de tekst 'Weiger de weigerambtenaar' en 'Voorlichting op elke school' te lezen. De homobelangenorganisatie wil hiermee de aandacht trekken van minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA), die ook meevaart.

Behalve tegen ambtenaren die weigeren om homo- en lesbostellen in de echt te verbinden voert het COC ook actie tegen de weigering van Van Bijsterveldt, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, om voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht te stellen. De bewindsvrouw weigert de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer uit te voeren.

COC-voorzitter Vera Bergkamp wil de bewindsvrouw duidelijk maken waarom wijziging van het beleid noodzakelijk is. Voor de parade van start gaat, stelt ze Van Bijsterveldt een lesbisch echtpaar voor dat geweigerd is door een weigerambtenaar. Ook maakt ze kennis met een scholier die voorlichting wil en met de fractievoorzitter van haar eigen partij in de Provinciale Staten van Gelderland, Jan Hutten, die achter het COC-standpunt in de twee kwesties staat.

"Ik geloof in de kracht van argumenten", zegt Bergkamp over de actie. "Tijdens de tocht zet ik alles op alles om de minister te overtuigen. De posters en spandoeken langs de kant, op het water en in de lucht zetten mijn betoog kracht bij."

De botenparade van zaterdag is het jaarlijkse hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride. Organisator ProGay verwacht tussen de vierhonderdduizend en vijfhonderdduizend toeschouwers.


COC stuurt vliegtuigen af op minister (Foto: Novum)