Turks verzet tegen proefboringen Cyprus

Turkije zal 'een noodzakelijke reactie' tonen als Cyprus proefboringen gaat uitvoeren voor de kust van het eiland. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu gezegd.

Volgens Davutoglu heeft Cyprus niet het recht om proefboringen naar gas te doen zolang er nog geen overeenkomst bestaat tussen Turkije en Cyprus over de hereniging van het eiland. "Niemand heeft het recht iets te doen met de natuurlijke rijkdommen van het eiland zolang de kwestie rondom de scheiding van het eiland niet is opgelost", aldus Davutoglu. Er moet volgens hem eerst een regering komen die beide delen van het eiland vertegenwoordigt. Wat hij precies bedoelde met 'een noodzakelijke reactie' wilde Davutoglu niet zeggen.

Cyprus bestaat sinds een Turkse invasie van het eiland in 1974 uit een Grieks-Cypriotisch en een Turks deel. Het zuidelijke deel werd in 2004 lid van de Europese Unie. Het Turkse noorden riep in 1983 de onafhankelijkheid uit, maar alleen Turkije erkent de onafhankelijkheid. Turkije heeft nog steeds 35 duizend militairen gestationeerd op het noordelijke deel van Cyprus.

De Grieks-Cypriotische regering heeft gezegd dat de Turks-Cyprioten kunnen delen in de natuurlijke rijkdommen zodra er een vredesakkoord is tussen de twee delen van het eiland.