China gaat hard optreden in regio Xinjiang

China heeft vrijdag opdracht gegeven tot stevige acties in de westelijke regio Xinjiang om de veiligheid te herstellen. Het besluit volgt op terreuraanvallen die worden toegeschreven aan etnische Oeigoeren. Beijing heeft gezworen 'geen genade' te tonen aan een ieder die geweld of separatisme najaagt.

De Chinese minister van openbare veiligheid Meng Jianzhu heeft opdracht gegeven alle beschikbare middelen en mankracht in te zetten om een 'hogedruk-omgeving' te creëren, waarin terrorisme wordt 'ingesloten'. "De criminelen die de grenzen van de wet opzoeken en gewelddadige terreuraanslagen uitvoeren zullen we streng straffen, zonder genade en zonder zachtaardig te zijn", aldus Meng.

De minister riep de autoriteiten op om geweld in dorpen en steden te voorkomen door mensen op te leiden en door informatie te verzamelen. "Steek je antennes uit, weef een dicht web van preventie en roei de bolwerken van gewelddadig terrorisme met wortel en tak uit."

De aanslagen van de afgelopen weken worden toegeschreven aan Oeigoerse opstandelingen. Bij de aanslagen kwamen ten minste dertig mensen om het leven. Volgens Beijing zijn de aanslagen gepleegd door strijders die getraind zijn in Pakistan. De Oeigoeren ontkennen dit.

In Urumqi, ook in de regio Xinjiang, kwam het in 2009 tot geweldsuitbarstingen tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. De Oeigoeren koesteren wrok over wat zij zien als een inval van de Han-Chinezen in hun voorouderlijke gebieden. De Chinese regering onderdrukt separatisme en bestempelt mensen die tornen aan het gezag van het regime in de regio als terroristen.