Rusland waarschuwt voor 'triest lot' Assad

De Syrische president Bashar Assad wacht een 'triest lot' als hij geen hervormingen doorvoert en een open, vreedzame dialoog met de oppositie aan gaat. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev donderdag gezegd.

"Spijtig genoeg komen er grote aantallen mensen om het leven. Dat baart ons grote zorgen", aldus Medvedev. "Daarom heb ik zowel op een persoonlijk niveau als in brieven die ik hem (Assad, red.) heb gestuurd benadrukt dat het noodzakelijk is om dringend hervormingen door te voeren, te onderhandelen met de oppositie, de vrede te herstellen en een moderne staat te creëren. Als hij dat niet doet, dan wacht hem een triest lot. Uiteindelijk moeten we een aantal beslissingen nemen. We bekijken hoe de situatie zich ontwikkelt. Die verandert en onze benadering verandert ook", zei Medvedev.

Medvedev en Ruslands machtigste politicus premier Vladimir Poetin hebben er al langere tijd bij Assad op aangedrongen een compromis te sluiten met de oppositie. In juni waarschuwde Poetin Assad nog dat hij 'politieke instrumenten gebruikt van veertig jaar geleden'. Tegelijkertijd waarschuwde Moskou dat het Westen zich niet moet bemoeien met de Syrische kwestie en verzette het zich tegen een VN-resolutie. Het land vreesde dat een dergelijke resolutie de opmaat zou vormen voor een militaire interventie in het land.

De Verenigde Staten en Europese landen dringen al maanden aan op een resolutie waarin Syrië scherp wordt veroordeeld. Rusland liet woensdag het verzet varen waarna de Veiligheidsraad een verklaring aannam waarin de Syrische autoriteiten werden opgeroepen het geweld tegen de bevolking direct te staken.


Rusland waarschuwt voor 'triest lot' Assad (Foto: Novum)