'NAVO stuurt tweede extra bataljon naar Kosovo'

De NAVO overweegt de troepenmacht in Kosovo met een tweede eenheid te versterken. Ingewijden meldden donderdag dat het Duits-Oostenrijkse infanteriebataljon dat al naar het onrustige Balkanstaatje onderweg is mogelijk wordt gevolgd door een tweede.

De extra eenheid moet volgens een diplomaat en een andere bron de aanhoudende spanningen in Kosovo tegengaan. Het bataljon van overwegend Italiaanse reservisten zou slechts voor de duur van de onrust in Kosovo gelegerd worden. De NAVO zegt niet tot nieuwe versterkingen te hebben besloten.

De eerste manschappen van het Duits-Oostenrijkse infanteriebataljon dat de NAVO naar Kosovo dirigeerde zijn daar donderdag aangekomen. Het bataljon bestaat uit 550 Duitse en honderdvijftig Oostenrijkse militairen.

Ruim tien jaar nadat de Kosovaren hun onafhankelijkheid van de regering in Belgrado bevochten bewaken nog altijd zesduizend NAVO-soldaten er de vrede. De regering in Belgrado beschouwt Kosovo als de bakermat van de Servische natie, en erkent het nieuwbakken staatje niet. De Servische minderheid in Noord-Kosovo aanvaardt evenmin het gezag van de regering in de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Het geweld in het noorden van het Balkanstaatje laaide op toen de regering in Pristina de politie beval twee omstreden grensovergangen naar Servië in handen te nemen. Serviërs die in de grensstreek wonen verjoegen de politie en staken een grenspost in brand. Een politieman kwam om. Vervolgens belemmerden ze de doorgang van vredestroepen die de orde wilden herstellen.


'NAVO stuurt tweede extra bataljon naar Kosovo' (Foto: Novum)