Nederlander weet niet wat zijn auto kost

De Nederlandse automobilist heeft geen benul hoeveel zijn vervoermiddel kost. De kosten worden geschat op gemiddeld 234 euro per maand. Maar 10 procent van de automobilisten heeft het goed. In werkelijkheid zijn de kosten vaak meer dan 150 euro hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Leaseplan onder duizend chauffeurs.

In de momenteel populaire Volkswagen Polo bedragen de maandelijkse kosten bijvoorbeeld inclusief benzine 400 euro per maand, bij een gemiddeld aantal kilometers van 15.000 per jaar. Mannen zijn iets beter in het berekenen van de maandelijkse kosten dan vrouwen. Leaserijders schatten het prijskaartje beter dan chauffeurs met een eigen auto.

Dat de chauffeurs het maandelijkse prijskaartje zo slecht inschatten, komt volgens Leaseplan doordat de kosten voor afschrijvingen en incidentele reparatiekosten worden vergeten. 87 procent van de ondervraagden zet dan ook geen geld opzij voor deze incidentele kosten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 44 procent van de automobilisten dagelijks in de auto stapt. Bij vrouwelijke chauffeurs is dit 33 procent. De ondervraagde automobilisten stappen 's ochtends vooral in een Opel, Volkswagen of Ford.