Ministerie weerspreekt DigiD-kraak

Het digitale handtekeningensysteem DigiD is de afgelopen tijd niet gekraakt. Wel zijn pogingen gedaan om toeslagen van de belastingdienst op naam van een ander te krijgen, laat het Ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag weten.

Aanleiding is berichtgeving in onder meer het Algemeen Dagblad. Beveiligingsexperts lieten in de krant optekenen dat het DigiD-systeem 'onveilig en achterhaald' is. Zo worden wijzigingen van de inloggegevens per post bezorgd. Criminelen zouden deze informatie makkelijk in hun bezit kunnen krijgen, bijvoorbeeld met hulp van handlangers bij postbedrijven.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wijst erop dat mensen aan de bel moeten trekken als zij zo'n brief krijgen, maar van de inhoud niets afweten. De afgelopen tijd is dat 'in diverse gevallen' gebeurd. "Dat heeft uiteraard tot grote onrust onder de betrokken burgers geleid."

Het aantal bekende gevallen waarbij sprake was van het ontvreemden van DigiD's is echter 'zeer beperkt'. Sinds de invoering van het systeem zijn 'enkele tientallen gevallen' van vermoedens van misbruik bekend. In dat geval kan een DigiD worden opgeheven. Dat is dit jaar acht keer gebeurd.

Vorige week werd bekend dat een man is aangehouden die fraude heeft gepleegd met toeslagen. Hij had 260 keer rekeningnummers gewijzigd waardoor hij toegang kreeg tot de uitgekeerde toeslagen. Uit onderzoek is niet gebleken dat het DigiD-systeem daarbij is gekraakt. Ook zijn geen DigiD's van de getroffen huishoudens ontvreemd, aldus het ministerie.

Niettemin wordt momenteel onderzocht hoe het systeem veiliger kan worden gemaakt. DigiD wordt momenteel gebruikt door ongeveer negen miljoen mensen. Zij doen hiermee ongeveer vijftig miljoen 'transacties' per jaar.


Ministerie weerspreekt DigiD-kraak (Foto: Novum)