Geheime dienst Syrië arresteert keeper

De Syrische doelman Mosab Balhous is opgepakt door de geheime dienst van het Arabische land. Dat meldt de in Dubai gevestigde tv-zender Al Arabiya vandaag. Balhous wordt ervan beschuldigd gewapende bendes onderdak te hebben geboden en verdachte hoeveelheden geld in zijn bezit te hebben.

Balhous, die voor Al Karamah op het hoogste Syrische niveau uitkomt, is sinds 2006 een vaste waarde in het nationale team. In de kwalificatiereeks voor het WK 2010 stond hij tien keer onder de lat.

Syrische pro-democratie-activisten hebben een Facebook-groep gevormd om de vrijlating van Balhous te eisen. De doelman van de nationale ploeg onder 23 jaar, Abd Albasit al Sarut, beschuldigde het regime van president Bashar al Assad in een video op Youtube ervan te proberen Balhous uit de weg te ruimen omdat die aan een demonstratie tegen de regering had meegedaan.

In Syrië is het al maanden onrustig. Sinds betogers in maart voor het eerst opriepen tot politieke hervormingen slaat Assad regelmatig met harde hand terug. Mensenrechtenactivisten claimen dat al ongeveer 1.700 mensen door regeringstroepen zijn omgebracht.