Parlementscommissie ItaliŽ keurt boerkaverbod goed

Een commissie van het Italiaanse parlement die zich bezighoudt met grondwettelijke zaken heeft dinsdag ingestemd met een ontwerpwet die het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt. Het verbod omvat de boerka, de niqab en elk ander kledingstuk dat het gezicht bedekt.

Personen die vrouwen dwingen om hun gezicht te bedekken in het openbaar kunnen een boete van dertigduizend euro krijgen en een celstraf van een jaar, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De wet werd gesteund door Souad Sbai, een in Marokko geboren lid van de partij van premier Silvio Berlusconi. Oppositieleden stemden tegen het wetsvoorstel. De ontwerpwet wordt na het zomerreces voorgelegd aan het parlement.

Barbara Saltamartini, vicevoorzitter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL) in het lagerhuis was erg blij met de voorlopige goedkeuring. "Definitieve goedkeuring maakt een eind aan het lijden van veel vrouwen die vaak gedwongen worden een niqab of boerka te dragen, die hun waardigheid vernietigt en in de weg staat van integratie", zei ze in een verklaring.


Parlementscommissie Italië keurt boerkaverbod goed (Foto: Novum)