80 procent geiten ingeënt tegen Q-koorts

Ruim 80 procent van de geiten- en schapenhouders heeft zijn dieren laten vaccineren tegen de Q-koorts. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit maandag.

Het gaat om 82 procent van de bedrijven die zijn dieren heeft gevaccineerd en geregistreerd. Bedrijven die hun geiten en schapen al wel hebben gevaccineerd maar dit nog niet hebben laten registreren, krijgen nog een week de tijd om hun administratie op orde te brengen.

De vaccinatie is verplicht en moest voor 1 augustus zijn afgerond. De Voedsel en Waren Autoriteit gaat daarom de bedrijven controleren die hun geiten en schapen nog niet hebben ingeënt. Inenting gebeurt dan op kosten van de geitenhouder. Voor een bedrijf met duizend dieren kan dat ruim 7000 euro kosten.

Ook bedrijven die wel hun zaakjes op orde hebben, kunnen te maken krijgen met een onverwachte controle van de toezichthouder.

Twee weken geleden had nog maar 32 procent van de geiten- en schapenhouders zijn dieren laten inenten. Bedrijven met een publieke functie, zoals kinder- en zorgboerderijen, hebben tot 1 januari de tijd voor de vaccinaties. Van deze bedrijven heeft nog maar 26 procent de dieren laten inenten.

Pas als alle geitenhouders hun dieren hebben laten inenten, willen staatssecretaris van Landbouw Bleker (CDA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overwegen om de Q-koortsmaatregelen te versoepelen. Op dit moment gelden nog mest- en hygiënemaatregelen en geldt een uitbreidingsverbod. Ook moeten dieren die net zijn bevallen worden afgeschermd.


80 procent geiten ingeënt tegen Q-koorts (Foto: Novum)