Forse boete voor filmpje dief op internet

Voor het op internet plaatsen van foto's en filmpjes van dieven kan straks al snel een boete van 25.000 euro worden opgelegd. Alleen politie en justitie mogen criminelen opsporen, zegt voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm maandag in het AD.

Het is volgens het CBP verkeerd dat winkeliers, pompstationhouders en particulieren mensen aan de schandpaal nagelen. De precieze boetebedragen worden vastgelegd in een wet die komend najaar klaar moet zijn. Het CBP is als adviseur van het ministerie van Justitie nauw bij betrokken bij de inhoud van de wet.

Voor grote bedrijven als Google en Microsoft moet de boete voor het illegaal verzamelen van elektronische gegevens wat het CBP betreft in de miljoenen kunnen lopen.

Dat het CBP onvoorwaardelijke boetes kan uitdelen is nieuw. De privacywaakhond werd jarenlang als een tandeloze tijger gezien. Dat moet vanaf komend najaar veranderen. Tot nu toe kon het CBP alleen dreigen met voorwaardelijke boetes. Dat betekent dat iemand alleen hoeft te betalen als actie van zijn kant uitblijft.

De strengere maatregelen zijn volgens Kohnstamm nodig omdat steeds meer privacygevoelige gegevens digitaal worden opgeslagen. "En lang niet altijd zorgvuldig."

Het CBP lijkt niet van plan een oogje toe te knijpen voor filmpjes waarop overduidelijk is te zien dat degene in beeld schuldig is. Zo kreeg het verzorgingshuis Herfstzon in het Twentse Goor vorige week nog een brief waarin wordt gedreigd met een dwangsom. Het verzorgingshuis had beelden op internet gezet waarop te zien is dat iemand een kluis steelt.

Kohnstamm kondigt ook een groot onderzoek aan naar regionale elektronische patiëntendossiers. De landelijke variant komt er voorlopig niet, maar regionaal wordt al veel van elektronische dossiers gebruikgemaakt. Vaak zou daar zonder toestemming van de patiënt persoonlijke informatie in staan.