Politicus geschorst na prijzen ideeën Breivik

Een hooggeplaatst lid van de Italiaanse Lega Nord is vrijdag geschorst omdat hij de antimoslimretoriek van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik prees. Mario Borghezio is drie maanden op non-actief gesteld.

Borghezio zei op de Italiaanse radio dat hij Breiviks 'weerstand tegen de islam' deelt, evenals de oproep tot een 'kruisvaart' door christenen tegen Europa's 'afdrijving' richting de islam. Volgens Borghezio denken 'honderd miljoen mensen (in Europa) er ook zo over'. Borghezio zit in het Europees Parlement en is een belangrijke regionale leider van de anti-immigrantenpartij Lega Nord, een coalitiepartner van de partij van premier Silvio Berlusconi.

"Ik beantwoord de schorsing op de manier die de militante soldaat die ik vind dat ik ben dat zou doen: ik gehoorzaam", zei Borghezio tegen televisiestation La 7. "Ook al moet ik wel benadrukken dat de schorsing totaal onrechtvaardig is."

Vrijdag heeft Borghezio zijn excuses aangeboden aan de Noorse ambassade in Rome, meldde persbureau ANSA. Zijn uitlatingen zouden 'verkeerd geïnterpreteerd' zijn. Breivik pleegde vorige week vrijdag twee aanslagen waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij wilde de wat hij noemde islamitische verovering van Europa tegengaan.

Borghezio staat bekend om zijn provocerende uitlatingen. In mei noemde hij oorlogsmisdadiger Ratko Mladic een patriot en zei hij dat de Serviërs de 'oprukkende' islam hadden kunnen tegenhouden.