Verwijderen fietsen niet overal onrechtmatig

De rechterlijke uitspraak over het verwijderen van een fiets door de gemeente Utrecht geldt niet automatisch voor alle gemeenten. Dat laat de Utrechtse rechtbank vrijdag weten in reactie op een bericht dat in de Volkskrant verscheen. Daarin werd gemeld dat gemeenten niet zonder waarschuwing fout geparkeerde fietsen mogen verwijderen.

De rechter oordeelde deze maand dat de gemeente de fiets die buiten de rekken bij het Centraal Station stond niet had mogen verwijderen. De eigenares van het rijwiel was naar de rechter gestapt, en die stelde haar in het gelijk. Ze kreeg een schadevergoeding van 51,50 euro.

In de toen geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV) stond dat fietsen alleen verwijderd mochten worden als deze aantoonbaar gevaar opleveren. Dat was niet zo in het betreffende geval.

De rechtbank laat vrijdag weten dat de uitspraak slechts betekent dat de gemeente Utrecht haar eigen beleid verkeerd heeft toegepast. Dit betekent niet dat alle gemeenten voortaan fout zitten als ze fietsen verwijderen, omdat dit afhankelijk is van de daar geldende verordening. Inmiddels is er in Utrecht een nieuwe APV.