Wilders gaat toon niet matigen

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan om een mildere toon aan te slaan, 'zeker niet over de vreselijke islam'. Dat heeft Wilders vrijdag via Twitter laten weten.

Wilders reageerde op een peiling van Maurice de Hond waaruit blijkt dat 52 procent van de ondervraagden vindt dat Wilders zijn toon niet hoeft te matigen na het bloedbad dat Anders Behring Breivik een week geleden aanrichtte. "Mooi, want Wilders zal zijn toon ook nooit matigen", reageert de PVV-leider.

Uit de peiling blijkt tegelijkertijd dat een forse minderheid van 44 procent wel vindt dat Wilders een mildere toon moet aanslaan. Dat percentage is het hoogst bij de PvdA (78 procent). Van de PVV-kiezers vindt slechts 3 procent dat Wilders moet dimmen.

Bijna driekwart van de aanhang van PvdA, D66 en GroenLinks vindt dat er de afgelopen jaren een klimaat is geschapen waarin Breivik tot zijn daden kon komen. Bij rechtse kiezers is een minderheid deze mening toegedaan: 15 procent bij de PVV, 20 procent bij de VVD en 36 procent bij het CDA.

Van de mensen die vinden dat een dergelijk klimaat is geschapen, noemt 79 procent Wilders medeverantwoordelijk. Ook de media (61 procent) en islamitische fundamentalisten (60 procent) krijgen de schuld.

Wilders reageerde eerder deze week met een schriftelijke verklaring op de aanslagen in Noorwegen en het rechtse gedachtegoed van de dader. "De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot", stelde Wilders in de verklaring. "Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk."