Spong: Noors bloedbad bij zaak-Wilders

Volgens advocaat Gerard Spong heeft PVV-leider Geert Wilders het klimaat helpen scheppen waarin de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik zijn daden beging. Dit wil Spong meenemen in het hoger beroep in de zaak tegen Wilders.

"Geert Wilders heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en daden van Breivik. Ik zou zeggen dat hij het Noorse bloed op zijn lippen heeft", aldus Spong vrijdag in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland.

Dat Wilders na het drama afstand van Breiviks daad nam, is volgens Spong een 'erg simpele ontkenning'. "Hij heeft de voedingsbodem geschapen, ideeën aangedragen die vervolgens tot inspiratie hebben gediend van deze meneer", vervolgt de advocaat. "Daar is meneer Wilders toch ten volle verantwoordelijk voor. Hij heeft op zijn minst bijgedragen aan het klimaat, de omstandigheden die hebben geleid tot deze gruwelijke daad."

Spong heeft bij de Hoge raad een verzoek ingediend om het Noorse bloedbad te betrekken bij het hoger beroep van de rechtszaak tegen Wilders wegens haatzaaien en discriminatie. Dit wil hij ook doen in het geval van een eventuele zaak bij het Europese Hof. De raadsman meent dat de aanklacht tegen Wilders en de Noorse massamoord niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Breivik doodde een week geleden 76 mensen. Door een autobom in de Noorse hoofdstad vielen 8 doden; op een jeugdkamp van de Arbeiderspartij schoot hij 68 jongeren dood. Naar verluidt streefde de Noor ernaar om de partij haar toekomst te ontnemen, omdat hij deze verantwoordelijk acht voor de moslimimmigratie.

Wilders heeft vanaf zijn vakantie-adres op de uitspraken van Spong gereageerd door te stellen dat de advocaat een Wilders-fobie heeft. "Arme man, hij is kennelijk zo geobsedeerd door mij dat hij deze beledigende wartaal uitslaat. Ik neem hem niet meer serieus, net als de meeste mensen, denk ik", aldus de PVV-leider.